Vmes / In Between

TRETAROKA BIENALE LOGO image-01 (1)

8.5. – 27.6. 2024
otvoritev 8.5. 2024, 20h
Mala galerija Cankarjevega doma

9.5. 2024,
predavanje 9.30-10.30,
delavnica 11-16h
Dvorana Alme Karlin Cankarjev dom

Bienale neodvisnih po zaključku svoje IX. izdaje 2023 v Mali galeriji Cankarjevega doma predstavlja specifični izbor avtorjev iz slovenskega in tujega okolja, ki zaznamujejo vizualno krajino skozi intimno samosvoje, neodvisno in ustvarjanju predano življenje. Bienale neodvisnih bo predstavilo njihova dela ter pogled na kreativni izraz in njihovo življenje na različne načine, kot so video predstavitve, izvirna dela, predavanja in delavnice.

V Mali galeriji predstavljen izbor avtorjev je namenjen medprostoru med oblikovalskim in umetniškim raziskovanjem ADRI (Artistic and Design Research) z delovnim naslovom Vmes (In Between). Predstavljeni avtorji prevprašujejo vizualni prostor skozi radovedno igrivost, kot so gradnja novih svetov, svetloba kot objekt, predstavitev neprezentiranega, mapiranje, večmedijskost in večdimenzijskost ter, nenazadnje, poetika izraza in svetlo temna plat realnosti.

Pestrost razstave s svojim raziskovanjem nadgrajujejo avtorji: Simon Jugovic Fink, Kiki Klimt, Petra Korent, Lealudvik, Żiva Moškrič in gostje iz tujine: prof. Hilde Kramer (Bergen), Helen Mitchell (London), Tee Ken Ng (Perth).

Avtorjem se pridružujejo tudi razstavljena dela ADRI eksperimentalne delavnice s študenti LAB Institute of Design and Fine Arts Lahti, ki jo je vodila Saša Kerkoš z Marion Robinson in je sveža izdaja predstavljenem ADRI projektu iz 2023. Sodelujoči študentje grafičnega oblikovanja so: Netta Aaltonen, Markus Aro, Pinja Hautanen, Ria Heinola, Tiia Heliävirta, Helmi Jäntti, Vieno Karjalainen, Nuutti Karjalainen, Sonja Karppelin, Ida Kinnunen, Santeri Lehto, Veera Miettunen, Anni Porkka, Melisa Rantala, Sami Rilla, Ella Ruuska, Pipsa Soimasuo, Evita Valtonen, Reetta Varjo in Mika Virtanen.

Za nadgradnjo zaključka bienalnega leta se v sklopu razstave predstavljajo tudi izbrana dela NatanEsku, prejemnika 1. priznanja Tomaža Kržišnika za življenjsko predanost iskrenemu in samosvojemu vizualnemu izrazu, podeljeno na odprtju IX. Bienala slovenske neodvisne ilustracije – Bienala neodvisnih 23. oktobra 2023 v Kinu Šiška.
Njegovo predstavitev javnosti bo pospremilo tudi srčno delo prof. Tomaža Kržišnika – Krža, Natanova dela pa bodo jeseni 2024 predstavljena tudi v Vrtu in galeriji Kržišnik (Žiri).

Večernemu odprtju v Mali galeriji 8. maja ob 20. uri bo sledila tudi kratka praktična izkušnja. Naslednji dan bomo gostili dopoldansko predavanje (9.30–10.30) ter praktično delavnico (11.00–16.00) prof. Hilde Kramer in Helen Mitchell v dvorani Alme Karlin tik nad Malo galerijo v Cankarjevem domu. Raziskovanje in gradnja Izgubljenih primerkov s Helen ter iskanje pravih odtenkov sive skozi oči vojne in miru s Hilde bodo odličen vstop v lastne ustvarjalne svetove.

Prijave na predavanje in delavnico so brezplačne. Prijave na delavnico so obvezne in mesta omejena, prijava na info@bienaleneodvisnih.com do 1.5. 2024.

AVTORJI

Hilde Kramer

Hilde Kramer
Hilde Kramer je norveška profesorica ilustracije na Fakulteti za umetnost, glasbo in oblikovanje Univerze v Bergnu. Od leta 2020 vodi umetniški raziskovalni projekt Razsvetljevanje ne-predstavljivega, ki raziskuje ilustracijo pri komuniciranju temeljnih človeških vprašanj, ki veljajo za neustrezno predstavljena ali nepredstavljiva. Kar pogosto zaznamuje njeno delo, je vprašanje, kaj določa ilustracijo v današnjem času.

Hilde Kramer je ilustrirala in napisala več knjig, pri čemer je poudarek na slikanicah za otroke. Za svoje ilustracije knjig je prejela več nagrad, med drugim posebno nagrado Ministrstva za kulturo leta 2012 za svoj “prispevek k ustvarjanju žanra slikanic kot umetniške izkušnje za otroke”. Od leta 2019 je častna članica GRAFILL-a, norveške organizacije za vizualno komunikacijo, ki deluje kot interesna organizacija za vse, ki delajo ali študirajo na področju oblikovanja in ilustracije.

Helen Mitchell

Helen Mitchell
Po končanju študija likovne umetnosti na Univerzi Nottingham Trent (Velika Britanija) leta 1992 se je Helenino umetniško potovanje resnično začelo leta 2001, ko se je vrnila k slikarskemu platnu, da bi še globlje raziskala svojo ustvarjalnost. Helen je kot modna stilistka oblačila ikone, kot so David Bowie, Beyonce in Lenny Kravitz, vendar je pogrešala potovanja in učenje, zato je sprejela drzno odločitev, da zapusti udobno življenje in se potopi v druge kulture, prostovoljstvo in raziskovanje sveta. Te izkušnje so jo za vedno spremenile, oblikovale njen pogled na svet. Njena potovanja so jo vpeljala v izjemno lepo tujerodno floro, ki je navdihnila projekt Izgubljeni primerki; projekt, namenjen refleksiji našega razmerja z naravo in spodbujanju razprav o zavesti in antropičnem razmišljanju.

Lost Specimens (Izgubljeni Primerki) je poglobljen razmislek o nenehnem vplivu ljudi na svetovno floro in favno, ki sta ga tako močno prizadela globalno segrevanje in degradacija okolja. Ta čudna bitja nekega drugega časa so satiričen komentar o tem, kako bi antropomorfni pritiski danes lahko povzročili te hibridizirane vrste jutri; živali, ki so bile, so ali bodo obstajale v vzporedni realnosti prihodnosti v svetovih, ki bi (skoraj) lahko bili resnični. Helen, skovana veganska taksidermija, uporablja gozdni detritus, kot so posušeni listi, semena in vejice, da ustvari te skrbno uprizorjene zveri, od katerih je vsaka opremljena z obširnim opisom. Vsako ohišje, izdelano po meri, ima na sprednji strani medeninasto oznako z vgraviranim splošnim imenom primerka, latinskim imenom, spolom in letom “odkritja”. Na hrbtni strani je njihova lastna koda QR – prosimo, da jo skenirate in preberete vse o njihovem habitatu, ekologiji, o tem, kako so se razvili, njihovem procesu razmnoževanja in življenjski dobi.

Kiki Klimt

kiki klimt

Kiki Klimt je umetnica, ustvarjalka in neumorna raziskovalka. Njeno odkrivanje sveta umetnosti se je začelo na večernih tečajih na ALUO v Ljubljani, nadaljevalo na Šoli za risanje in slikanje Arthouse. Za tem je vpisala in diplomirala na slikarstvu in končala podiplomski študij kiparstva na ALUO. Kasneje doktorirala iz slikarstva in vizualne teorije.

Njena dela so bila prisotna v galerijah v New Yorku, Berlinu, Zagrebu, Ljubljani itd. Že 21 let je profesorica na različnih univerzah in šolah; trenutno je prodekanja na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. 

Večino časa se posveča študiju vizualnega jezika. V želiji po razumevanju je ustvarjala veliko navidez nepovezanih projektov: knjige, slike, ilustracije, interierje, oblikovanje in grafične romane. Hkrati je nenehno raziskovala mitologijo, starodavne duhovne spise, sodobno fiziko in kemijo, kozmologijo, matematiko, zgodovino in filozofijo. V navideznem kaosu je počasi nastajala enotna zgodba, ki se je začela sestavljati v projektih, ki jih ustvarja v zadnjih letih.

Na razstavi bo sodelovala z delom Duša in ljubezen, ki je vizualna analiza grškega mita Psihe in Eros skozi Heglovo dialektiko.

“Proces mojega dela je kompleksen sistem v katerem kombiniram filozofijo, stara znanja o človekovi psihi in zaznavanju sveta, sodobno znanost, ter … z namenom, da ustvarim umetniško delo, ki pripoveduje zgodbo skozi elemente vizualnega jezika.
Ponavadi začnem z raziskovanjem ozadja. Tokrat – kaj je izvorna zgodba o duši in ljubezni in ali se v njej skriva odgovor na krizo identitete sodobne ženske. Odgovore iščem v literaturi in strokovnih besedilih. Predvsem pa skozi praktično raziskovanje principov grajenja slike in sistem Heglove dialektike (teza, antiteza, sinteza in spet teza, ..). Mit, ki je izrazito antifeminističen, skušam dekodirat in najti bistvo, kajti zdi se mi, da je v njem skrita vsebina, ki je popolnoma nasprotna od tiste, ki jo beremo na prvi pogled. Na poti pa sem našla vse mogoče variante, ki so bolj ali manj podobne zgodbam žensk okoli mene. Zato so potreti narejeni na osnovi naključnih fotografij z interneta, ker bi to lahko bila katerakoli. Vsaka ženska ima svojo pot po kateri skuša priti do identitete v tem kaotičnem svetu, kjer se je samospoštovanje izgubilo v tisočletjih represije in laži. Do sedaj so nastale tri serije po 12 slik, v pripravi pa so že nove; povedane skozi števila, geometrijo, barvo in potezo.”

Lealudvik

Lealudvik

Lealudvik sta oblikovalsko umetniški tandem, ki ga sestavljata Lea Jelenko (1986) in Matjaž Komel (1987). Jelenko je diplomirala na oddelku za tekstilstvo in grafiko na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, smer grafične in interaktivne komunikacije, Komel pa je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije. 

Dejavna sta tako na področju grafičnega oblikovanja in vizualne umetnosti, predvsem video in grafike). V svoji praksi pogosto prepletata in brišeta meje med grafičnim oblikovanjem in vizualno umetnostjo in obratno.

Sodelovala sta na številnih skupinskih in samostojnih razstavah, med drugim: V. Bienale neodvisnih (Kino Šiška, 2015), ZineZine (Galerija P74, 2016), Zini! Sodobna zinovska produkcija (Mednarodni grafični likovni center, 2017), Pazi, sveža grafika! / Watch out! wet print! In the waters on Leviathan (Ulična galerija Tam-Tam pod kuratorstvom MGLC, 2017) in Fotoknjiga in fotozin (Galerija DobraVaga, 2018),  Four Eyed Monster (Kino Šiška, 2018), OFF THE HOOK | Crude: Body, Colour, Realism (ISBN Gallery+Books, 2018), AIR4 [100 artists] [100 artworks] (Ravnikar Gallery Space, 2019), As it is, so be it (Galerija Škuc, 2020), Po resničnih dogodkih. Festival Račka 2022: Prostori in artikulacije seksualnosti (Center sodobnih umetnosti Celje, 2022), I’ve seen the future baby, it’s sexy (Galerija Škuc, 2022), Lealudvik: Piazza (notranji mural, Kino Šiška, 2022), I’ve seen the future baby, it’s sexy (Kulturni centar KULA, 2023).

Petra Korent

Petra Korent

Petra Korent se primarno ukvarja z ilustracijo. Širši publiki se je prvič predstavila s samostojno razstavo leta 2016 v galeriji DobraVaga. Od takrat aktivno sodeluje na skupinskih in samostojnih projektih na Balkanu. Je članica umetniškega kolektiva Podmladek. Z igrivim pristopom in humorjem raziskuje ter beleži trenutke svojega vsakdanjega življenja, bodisi intimne ali ne. Ustvarjanje vidi kot svojevrsten dnevnik, kjer s pomočjo linijske risbe in drugih medijev, ki jih nenehno nadgrajuje, še naprej očarljivo izraža svoje misli, občutke in doživetja. Za razstavo je Petra ustvarila tri vezenine, skupno imenovane Labour of Love.

Tee Ken Ng

Tee Ken Ng

Tee Ken Ng (Avstralija) je režiser, video umetnik, grafični oblikovalec in nagrajeni animator s sedežem v Perthu v Avstraliji. Njegove animacije so bile priznane zaradi svoje izvirnosti in preseganja meja medija. Njegov inovativen in prepoznaven slog filmskega ustvarjanja je izraz njegove odprto radovedne narave, toplote in humorja ter mu je pridobil zvesto skupino sledilcev in nato naročila globalnih strank, kot so Apple, Google, Facebook, Twitter, Netflix, Perrier, Honda in Toyota. Ng je režiral glasbene videospote za Tima Minchina, L.A. skupino Tune-yards (4AD) in večkratnega dobitnika grammyjev Jacoba Collierja. Njegovo delo so predstavili Apple, revija Juxtapoz, ABC Arts, BuzzFeed, Mashable, Huffington Post, Shutterstock, George Takei Presents in Tribeca Film Festival. Razstava Leaving LA, ki je predstavljala njegovo delo, je bila leta 2021 na ogled v Art Gallery of Western Australia in jo je predstavil Perth Festival. Kratek dokumentarec Tee Ken Ng je bil predvajan v oddaji Art Works na ABCTV (sezona 3, epizoda 22) leta 2023.

Simon Jugovic Fink

Love_Nine Words

Znotraj razstave Bienala neodvisnih se poklanjamo spominu na izjemno talentiranega in iskrenega umetnika Simona Jugovica Finka. 

Simon je bil slikar in pesnik, deloval pa je tudi kot likovni pedagog, ilustrator in animator. Skozi njegovo delo sta se prepletala in dopolnjevala slikarstvo, kjer je razkrival nerazdružljivo povezavo človeka in narave, iz katere izhaja paleta bogatih vsebin, in poezija, kjer je z besedami in verzi slikal ponotranjene svetove, odstiral del sebe, lastne spomine in intimne izkušnje. 

V svoji poeziji je zatrdil: “Posameznik je center sveta.” To prepričanje se kaže tudi v njegovem likovnem izražanju. Kot je zapisala mag. Ida Hiršenfelder v knjigi In memoriam: Simon Jugovic Fink: “Simon je ponudil svojo razlago tesne povezanosti med človekom in naravo ter poudaril, da nič ni nepomembno, da nihče ni zanemarljiv.” Verjel je, da je bistvo človeka srce, ki je središče in gonilo ustvarjalnega izraza. Na ustvarjalni poti je s svojo izrazno potezo in pestro barvno govorico svetu nasproti nastavljal življenje. 

“Simon Jugovic Fink je bil globoko prepričan v trajnost umetnosti. Bil je poklican zanjo in ustvarjanje mu je prinašalo veselje, zadovoljstvo in izpolnitev. Njegove slike in poezija donijo v praznini, ki jo je pustila odsotnost ljubljenega posameznika, in hkrati prosevajo napolnjene z barvami pristne lepote.”

Na razstavi so predstavljene štiri slike ter dve animaciji iz serij: Nine Words / Devet besed in Kinky Streets of London / Nagajive ulice Londona.

Żiva Moškrič

Živa Moškrič

Živa Moškrič je diplomirala iz oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno
umetnost v Ljubljani, za diplomsko delo je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado. Magisterij (MA Communication Design – New Media) je zaključila na Central Saint Martins College of Art & Design v Londonu.

Kot oblikovalka je sodelovala pri projektih, ki segajo od grafičnega oblikovanja in digitalnega
oglaševanja do animacije in inovacije, med drugim za ugledne britanske in svetovne blagovne znamke ter slovenske naročnike s področja kulture.

Skozi avtorske projekte raziskuje mejo med umetnostjo in oblikovanjem. Zanimanje za pripovedovanje vizualnih zgodb jo je vodilo od animacije in videa, preko ustvarjanja v različnih grafičnih tehnikah do ilustracije. Njeno delo je bilo predstavljeno na mednarodnih skupinskih razstavah in festivalih.

Natan Esku

Natan Esku CD

Natan Esku je ilustrator z obilico radovednosti, želje po eksperimentiranju, predvsem pa z ogromno strastjo do dela. Neprestano premika meja svojega ustvarjalnega izražanja povsod, kamor seže oko in občutek za estetiko. Profesionalno se je uveljavil na različnih področjih vizualne umetnosti. Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter leta 2009 prejel nagrado Mednarodnega bienala ilustracije Zlatno pero Beograda za inovativno delo, ki nerazdružljivo povezuje poezijo z ilustracijo. Več na www.natanesku.com

prof. Tomaž Kržišnik

prof. Tomaž Kržišnik

“Kržo, kot smo ga med sabo klicali njegovi študentje, je imel to neizmerno moč, dar, da je ostajal zvest svojemu srcu, ne glede na strah, ne glede na težo bivanja v tem, dostikrat brezosebnem in sebičnem svetu. Bil je vse to, kar si nisi predstavljal, da profesor oblikovanja je: trmast, ranljiv, umetniški, samosvoj, včasih ne ravno prisoten, večinoma nerazumljen, jezljiv in absolutno človeški. Bolj človeški od večine ljudi, ki sem jih srečala na mojem popotovanju po svetu.

Vsi smo bili izpostavljeni njegovi zadirljivosti, sploh takrat in sploh zmeraj predvsem zato, ker mu ni bilo vseeno. Ker je imel neizmerno rad ustvarjalna mlada srca in vse kar je želel je bilo, da najdemo svojo linijo. Svojo črto. “Tega ti nihče ne more vzeti,” mi je rekel, ko sem ga enkrat peljala iz šole v mesto z mojo staro, poklapano belo petko. In črte ne moreš najti, če se ne povežeš s svojim srcem in absolutno
iskrenostjo. Še sedaj ga vidim, kako strastno izbira moje skice iz fascikla skic, ki sem jih prinesla po kreativnem vikendu v korekture. Kako mi kaže, katera ni ok, in zakaj ne, in katera je fantastična. Vedno je izbral nekaj, kar takrat nisem razumela in sem potrebovala leta refleksije in dela. S strahom skozi pogum.

Šele sedaj se dokončno zavedam njegove popolne predaje, pogumu, celovitosti njegovega izraza, njegove črte, in življenjske predaje srčni iskrenosti v njegovem izrazu. Kot je njegova iskrenost srca, kot je njegova črta. Kot je njegov umetniški izraz.”
– Saša Kerkoš

organizacija in nosilec projekta: Bienale neodvisnih in Tretaroka
partnerji projekta: Mala galerija Cankarjevega doma, www.Kržišnik.eu, LAB Institute of Design and Fine Arts Lahti
prijatelji projekta: Kino Šiška

—-

Independent Biennial
In Between / Vmes
Small Gallery, Cankarjev dom

8 May – 27 June 2024
Opening 8 May 2024, at 20.00

9 May 2024
Lecture 9.30 – 10.30
Workshop 11:00 – 16:00
Alma Karlin Hall, Cankarjev dom

After the 9th edition held in 2023, the Independent Biennial is presenting a special selection of authors from Slovenia and abroad who have marked the visual landscape through their deep commitment to visual work. The showcase at Cankarjev dom’s Small Gallery will present the Independent Biennial and guest artists: their works and views on creative expression and their lives in various ways, including video presentations, original works, lectures and workshops. The exhibition will be on view between early May and late June 2024.

The showcase at the Small Gallery is dedicated to the space between design and artistic research ADRI, with the working title In Between. The presented artists question the visual space through curious playfulness, such as the construction of new worlds, light as an object, showing the unrepresented, mapping, multimedia and multidimensionality, and last but not least, the poetics of expression as well as the light and dark side of reality.

The diversity of the exhibition has been enriched by their research: Simon Jugovic Fink, Kiki Klimt, Petra Korent, LeaLudvik, Živa Moškrič and guests from abroad, Prof. Hilde Kramer (Bergen), Helen Mitchell (London), Tee Ken Ng (Perth).

The artists are also joined by the exhibited works of the ADRI experimental workshop with LAB Institute of Design and Fine Arts Lahti students, which was led by Saša Kerkoš and Marion Robinson and is a fresh edition of the 2023 ADRI project. The participating graphic design students include: Netta Aaltonen, Markus Aro, Pinja Hautanen, Ria Heinola, Tiia Heliävirta, Helmi Jäntti, Vieno Karjalainen, Nuutti Karjalainen, Sonja Karppelin, Ida Kinnunen, Santeri Lehto, Veera Miettunen, Anni Porkka, Melisa Rantala, Sami Rilla, Ella Ruuska, Pipsa Soimasuo, Evita Valtonen, Reetta Varjo and Mika Virtanen.

To build on the biennial year, the exhibition also presents selected works by NatanEsku, the recipient of the 1st Tomaž Kržišnik Recognition for lifelong commitment to sincere and unique artistic expression, awarded at the opening of the IXth Biennial of Slovenian Independent Illustration – Independent Biennial, October 23, 2023 in Kino Šiška.
His presentation to the public will also be accompanied by the heartfelt work of Prof. Tomaž Kržišnik – Kržo. Natan’s works will also be presented in the Kržišnik Garden and Gallery (Žiri) in autumn 2024.

A short hands on experience will follow the Small Gallery opening ceremony on 8 May at 20:00.
The following day we will host a morning lecture (9:30-10:30) and a practical workshop (11:00-16:00) by Prof. Hilde Kramer and Helen Mitchell in Alma Karlin Hall situated within the same venue as the Small Gallery. Exploring and building Lost Specimen with Helen and finding the right shades of grey through the eyes of war and peace with Hilde will be a great gateway to creative explorations.

Registration for the lecture and workshop is free. Registration for the workshop is mandatory and the number of places is limited, please apply between 10 April – 1 May 2024 to info@bienaleneodvisnih.com.

Organization and project management: Independent Biennale and Tretaroka
Project partners: Cankarjev dom Small Gallery, www.Kržišnik.eu, LAB Institute of Design and Fine Arts
Friends of the project: Kino Šiška