Vmes / In Between – predavanje & delavnica

9. maj 2024
predavanje prof. Hilde Kramer 9.30–10.30
delavnica prof. Hilde Kramer &  Helen Mitchell 11.00–16.00
Dvorana Alme Karlin, Cankarjev dom

Razstavi Vmes / In Between v Mali galeriji bo sledila tudi kratka praktična izkušnja. Gostili bomo dopoldansko predavanje prof. Hilde Kramer (9.30–10.30), ki mu bo sledila praktična delavnica (11.00–16.00) s prof. Hilde Kramer in Helen Mitchell v dvorani Alme Karlin tik nad Malo galerijo v Cankarjevem domu. Raziskovanje in gradnja Izgubljenih primerkov s Helen ter iskanje pravih odtenkov sive skozi oči vojne in miru s Hilde bodo odličen vstop v lastne ustvarjalne svetove.

Predavanje in delavnica sta brezplačna. Prijave na delavnico so obvezne in mesta omejena, prijava na info@bienaleneodvisnih.com do 1. maja 2024.

Udeležence prosimo, da za delavnico Raziskovanje in gradnja Izgubljenih primerkov prinesejo posušen rastlinski material – kot so listi, semena, majhne veje – za delavnico bo dejansko delovalo karkoli, še posebej, če vas je navdihnilo.

prof. Hilde Kramer

Hilde Kramer

Hilde Kramer je norveška profesorica ilustracije na Fakulteti za umetnost, glasbo in oblikovanje Univerze v Bergnu. Od leta 2020 vodi umetniški raziskovalni projekt Razsvetljevanje ne-predstavljivega, ki raziskuje ilustracijo pri komuniciranju temeljnih človeških vprašanj, ki veljajo za neustrezno predstavljena ali nepredstavljiva. Kar pogosto zaznamuje njeno delo, je vprašanje, kaj določa ilustracijo v današnjem času.
Hilde Kramer je ilustrirala in napisala več knjig, pri čemer je poudarek na slikanicah za otroke. Za svoje ilustracije knjig je prejela več nagrad, med drugim posebno nagrado Ministrstva za kulturo leta 2012 za svoj “prispevek k ustvarjanju žanra slikanic kot umetniške izkušnje za otroke”. Od leta 2019 je častna članica GRAFILL-a, norveške organizacije za vizualno komunikacijo, ki deluje kot interesna organizacija za vse, ki delajo ali študirajo na področju oblikovanja in ilustracije.

Helen Mitchell

Helen Mitchell

Helen Mitchell ije družila je starinsko radovednost z najnovejšo sodobno tehnologijo s pomočjo individualizirane kode QR, natisnjene na medenini, z najsodobnejšimi vrati, ki gledalcem omogočajo v te izjemne svetove. Morda bi javnost in celo biologi in zoologi pogledali izgubljeni primerek, prebrali njegovo znanstveno ime in prednike ter bili spodbujeni, da ponovno premislijo o resnici, ki stoji za njihovim predstavljenim izvorom. Ali so resnični? Bi lahko obstajali? Kako se bo razvijala naša prihodnost?

Lost Specimens (Izgubljeni Primerki) je poglobljen razmislek o nenehnem vplivu ljudi na svetovno floro in favno, ki sta ga tako močno prizadela globalno segrevanje in degradacija okolja. Ta čudna bitja nekega drugega časa so satiričen komentar o tem, kako bi antropomorfni pritiski danes lahko povzročili te hibridizirane vrste jutri; živali, ki so bile, so ali bodo obstajale v vzporedni realnosti prihodnosti v svetovih, ki bi (skoraj) lahko bili resnični. Helen, skovana veganska taksidermija, uporablja gozdni detritus, kot so posušeni listi, semena in vejice, da ustvari te skrbno uprizorjene zveri, od katerih je vsaka opremljena z obširnim opisom. Vsako ohišje, izdelano po meri, ima na sprednji strani medeninasto oznako z vgraviranim splošnim imenom primerka, latinskim imenom, spolom in letom “odkritja”. Na hrbtni strani je njihova lastna koda QR – prosimo, da jo skenirate in preberete vse o njihovem habitatu, ekologiji, o tem, kako so se razvili, njihovem procesu razmnoževanja in življenjski dobi.