Bienale neodvisnih vs Zelenko


zelenko negative logo 480x320px (1)

Odprtje: torek, 19. julij, ob 19. uri, Predavalnica, na ogled do 18. septembra.

Bienale neodvisnih VS Zelenko je samostojna vizualno-vsebinska intervencija k retrospektivi Karla Zelenka, h kateri smo povabili 5 avtorjev Bienala neodvisnih.
Avtorji so bili izbrani na podlagi raznolikosti tehnik in pristopov, ki jih uporabljajo in so dobili navodilo, da za razstavo pripravijo delo, ki črpa inspiracijo iz Zelenkovega opusa ter tako na sodoben način predstavijo odziv na Zelenkovo delo. Umetniki so raziskovali možnosti ilustracije v kontekstih sodobnega in klasičnega z uporabo mešanih tehnik, kot so animacija, digitalna grafika in video.
Dogodek je nastal v sodelovanju MGLC in Bienala neodvisnih in je prvo te vrste.

Sodelujoči avtorji: KITSCH NITSCH, LEALUDVIKLeon Zuodar, ROK MAR in Mina Fina

 

KITSCH NITSCH //// CVETLIČARKA

Kitsch-Nitsch-Florist

“Cvetličarna II” Karla Zelenka je zelo preprosta, a elegantna grafika. Visoka stojala, ki kot stebri podpirajo rože, grme in vence, izrišejo glavni motiv, ki ga dopolni drobna figura cvetličarke, skoraj zraščena s floro, ki jo obkroža. Celo njeni lasje so lepo speti v obliko pušpanovega grma. Pred nami je majhen, intimen, dekorativen svet, postavljen kot scenografija gledališke igre. Fantazijski svet, ki se mu dva buržuja (kakršna sva), ne moreva upreti.
“Cvetličarna II” je stiliziran realizem, ki bi lahko krasil tudi Hermesovov ruto, najina “Cvetličarka” je hiper-realizem, ki bi lahko dopolnil pokrajino, zrendrano v Oculus Riftu. Najina cvetličarka stopi iz ozadja in prevzame glavno vlogo, a je še vedno neločljivo povezana s svojim cvetličnim okoljem. Stoji nam na razpolago, prav tako kot nam je Zelenkova cvetličarka pripravljena ustreči. Kot duh, ideal, kiber trgovka zavita v zlati celofan. Elegantna, dekorativna in odtujajoča, slečena globjega pomena, brez pridige ali nauka. Najbolj provokativna umetnost sodobnosti je Sevresov porcelan.

LEALUDVIK //// V DVOJE

lealudvik_teaser

Pri nastajanju najinega dela sva največji vpliv črpala iz Zelenkove politike oziroma njegovega pristopa do kreativnega procesa. V njegovem vidiku, da je poglaviten element njegove grafike risba in ne eksperimentiranje z medijem, sva prepoznala vzporednost z najinim pristopom do videa, kjer se ne trudiva iskati zmožnosti medija, temveč uporabiva medij za vizualizacijo.
Ob analizi Zelenkovega opusa so na naju poleg že omenjenega vplivali njegova figuralika, postavitev človeka v center dogajanja, fascinacija nad magičnostjo, afiniteta do ženskega telesa, primaren odnos med moškim in žensko (Adam in Eva) … Navdihuje naju svetost dvojnosti, ki povzroči odklop od sveta, brezčasnost in nepomembnost okolice.
V video triptihu prikazujeva ‘magični’ proces manifestacije odnosa. Od ideje in osnutka do ljubezenskega odnosa. Kot navodila za vizualiacijo poti in naracijo sva se naslanjala na kabalistično drevo življenja, s katerim se atmosferično prepletajo vzdušje mističnosti v dvoje in ostali elementi, ki so naju najbolj pritegnili pri Zelenku.

 LEON ZUODAR /// ZZ

zelenko_zuodar2

Za osnovo projekta ZZ sem si izbral citate Karla Zelenka, ki spremljajo njegovo razstavo:
Če je slika brez magije, je popolnoma vseeno, kej je naslikano. Ta magija je kot ljubezen.
– Ne izberem jaz motiva, on izbere mene.
– Kaj pa dela človek? Tisto kar se spomni, pa tisto kar vidi, vsaj jaz.
– V grafiki nisem barve nikoli uporabljal, ker mi tam risba popolnoma zadostuje. Slika pa mi predstavlja šopek barvitosti. Na sliki me najbolj zanima barvitost.

V citatih sem videl možno paralelo z mojim slikarskim projektom I H8 BIG Formats iz leta 2013 in se odločil za nadaljevanje serije. Vsebinsko gre za ilustracijo slikarja v odnosu do medija slike in ustvarjalnega procesa nasploh. Karel Zelenko mi je zanimiv predvsem kot risar in grafik zato sem se odločil za grafično – risarski dialog z mojstrom.

Piše K. Zelenko, riše L. Zuodar

ROK MAR /// ŠOPEK Z IZLETA

rokmar_zelenko_A
Kovinska plošča, ki pri postopku jedkanja služi umetniku kot transfer njegove risbe, v moji interpretaciji postane osrednji artefakt. Abstrakni rastlinski motivi, ki so inspirirani iz Zelenkovih grafik (še posebej Izlet, 1988) so lasersko izrezani iz kovinske plošče in kot utrgane cvetlice postavljeni v vazo.

MINA FINA /// NIKOLI NISEM RAZMIŠLJALA KAJ DRUGEGA

mina fina zelenko preview

Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj. Nikoli nisem razmišljala kaj drugega! Ne izberem jaz motiva, on izbere mene. V grafiki barve nikoli ne uporabljam, ker mi tam risba popolnoma zadostuje. Slika* pa mi predstavlja šopek barvitosti. Na sliki* me najbolj zanima barvitost. Če je slika* brez magije, je popolnoma vseeno, kaj je naslikano. Ta magija je kot ljubezen.

*slika = video

BODI, KAR SI, IN PRI TEM VZTRAJAJ PREGLEDNA RAZSTAVA KARLA ZELENKA
Biografija Karla Zelenka je obsežna, saj je med zadnjimi še živečimi umetniki svoje generacije, ki na umetniškem področju vseskozi deluje kot samostojni umetnik. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustriranjem in keramiko.

Zelenko je umetnik, ki se nikoli ni uklanjal aktualnim dogajanjem in spremembam v umetnosti doma in na tujem, temveč je vse do danes ostal pri avtentični likovni tematiki in umetniškem jeziku. Ostal je obdan s svojim figuralnim in krajinskim svetom, s katerim še zdaj izpolnjuje svoje likovno poslanstvo.

V zbirki MGLC imajo več kot sto Zelenkovih grafik. Vse so, kot umetnikova dela sploh, usmerjene h klasičnim temam in motivom: krajini in figuralnim prizorom. Portret je pri njem rezerviran za sliko in risbo. Iz vseh pa govori umetnikov poseben občutek za človeka. Karla Zelenka zanima vse, kar se mu je na njegovi poti skozi življenje posebej vtisnilo v spomin. Dogodke pogosto obdela kritično ali celo z rahlo ironijo. Kot velik častilec narave se večkrat dotakne tudi ekoloških tem. Prav zaradi kritičnosti in ironičnosti so Zelenkova dela danes še vedno aktualna.

Razstava povezuje vidike umetnikovega ustvarjanja tako v časovnem preseku, kot tudi skozi presek medijev in motivov. Poleg grafik iz zbirke, ki so osrednji del  razstave, so na ogled tudi novejše avtorjeve slike, risbe, ilustracije in keramika.